2011-05-18

Anna Charlotta är tillbaka med ny säsong av Pop och politik

I sommar är det dags för tio nya program i UR:s hyllade radioserie Pop och politik. Här presenteras den moderna historien genom ett musikaliskt filter, från rockens födelse på 1950-talet och fram till nu. Programmen speglar hur popmusiken påverkat samhället och tvärtom. I Pop och politik vänder programledaren Anna Charlotta Gunnarson på perspektiven och lyfter fram popmusiken som den kulturbärare den är.

I Pop och politik är inte politik synonymt med vänster/höger, utan snarare ett uttryck för samhällsutvecklingen i stort, vad man kan urskilja i backspegeln genom att lyssna på tidstypiska musikaliska uttryck. Syftet med serien är också att uppgradera popmusiken som kulturell fanbärare.

Eftersom både historia och musikhistoria ofta har berättats av män tar kvinnorna stor plats i Pop och politik. Anna Charlotta Gunnarson har länge varit trött på den mansdominerade bilden som ständigt presenteras i medierna och har varit fast besluten att vända på perspektiven och låta kvinnorna komma till tals. Därför får Pop och politiks lyssnare höra historier som aldrig förr blivit berättade. I första programmet utlovas också ett stort avslöjande om ABBA.

Lördag 25 juni kl. 11.03 i P4: Hybris
Hybris är första temat och programmet handlar om diktatorer och deras vurm för lyxliv och om hur vissa popstjärnors divighet får konsertarrangörer att vända ut och in på sig själva för att artistlogen ska passa.

Lördag 2 juli kl. 11.03 i P4: Sorg
När Jill Johnson vann Melodifestivalen med Kärleken är visste ingen att Ingela Pling Forsmans låttext egentligen handlar om sorgen efter prinsessan Diana. Här berättar Forsman om bakgrunden och om varför Kärleken är blivit en av de mest använda poplåtarna vid barnbegravningar. Programmet skildrar också landssorg genom tiderna och spelar artisterna som inte orkade leva.

Lördag 9 juli kl. 11.03 i P4: Rymden
Här tar Pop och politik steget rakt ut i universum. The Spotnicks frontfigur Bo Winberg berättar om hur det var att rida på rymdvågen som sköljde över världen på 60-talet och journalisten Johanna Paulsson lyssnar på den ultimata rymdhiten och analyserar varför temat slagit så stort i film och på tv.

Lördag 16 juli kl. 11.03 i P4: Mod
Dilba
gav 2003 ut den starka låten Maybe, om Fadime som blev mördad av sin pappa för att hon ville leva sitt eget liv. Veckans tema är mod. Journalisten Evin Rubar berättar om whistleblowers i vår moderna historia, alltså personer som läcker till medierna för att berätta om missförhållanden.

Lördag 23 juli kl. 11.03 i P4: Yta
Joppe Pihlgren
från Docent Död berättar om bakgrunden till låten Bakom mina solglasögon och Sveriges coolaste tatuerare, Mia Norén, reflekterar över tatueringens förvandling i modern tid, från kåkfararmärke till prinsessprydnad.

Lördag 30 juli kl. 11.03 i P4: Exotism
Det var inte förrän i vuxen ålder som Roger Pontare kunde bejaka sitt samiska ursprung. Här berättar Pontare varför och talar om låten När vindarna viskar mitt namn. Idéhistorikern Mikela Lundahl går till botten med västvärldens vurm för det främmande och ger oss full koll på ordet negrofili.

Lördag 6 augusti kl. 11.03 i P4: Pionjärer
Här handlar det om de som var först – pionjärerna. Marie Selander från Nursery rhymes berättar om låten We’re gonna hate ourselves in the morning och om att vara med i ett av de första banden med bara brudar, mitt i 60-talets mansdominerade musikervärld. Vi hänger också i studion med en av Sveriges första musikvideomakare, från MTV:s guldålder.

Lördag 13 augusti kl. 11.03 i P4: Hemligheter
1969 hamnade låten Ingenting är längre som förut på Svensktoppen, en rar visa som egentligen handlar om något mycket mörkare och dunklare. HBT-aktivisten Anna Mohr vittnar om de tragiska öden som kan drabba de som tvingas leva ett hemligt dubbelliv – exempelvis hela Sveriges sångfågel på 40-talet Ulla Billquist.

Lördag 20 augusti kl. 11.03 i P4: Familjen
Det här programmet skildrar hur den moderna familjen har vuxit fram, med starka rättigheter för barn och en önskan om att pappan ska ta en mer aktiv roll. Serietekets chef Kristiina Kolehmainen snackar om hur lätt det går att avläsa den moderna historiens syn på mamma, pappa, barn via exempelvis Snobben och Ensamma mamman.

Lördag 27 augusti kl. 11.03 i P4: Manipulation
Ända sen 50-talet har artister följt med svenska trupper på deras uppdrag runt om i världen. Kapellmästaren Titti Sjöblom berättar hur fältartisterna både kan peppa och lugna soldater.

För mer information, vänligen kontakta:
Annie Hörnblad
0721-948140
annie.hornblad@ur.se

Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press