Radioteatern ger: Ingens Tjernobyl & Kejsar Fukushima

av Barys Pjatrovitj resp. Jacob Hirdwall.

Radioteatern sänder de två aktuella pjäserna Ingens Tjernobyl och Kejsar Fukushima tillsammans med ett nytt program: Människan och kärnkraften, av Dmitri Plax. Programmet handlar om människans strävan till nya uppfinningar och hennes oförmåga att hantera dem. Med bl.a Anita Goldman, författare till Om jag måste resa till Loas Alamos och Lars G. Larsson, kärnfysiker kallad svensk kärnkrafts nestor.

Fredag 27 maj 19.03, sänds även 29/5 20.03, 4-5/6 00.15.

Ingens Tjernobyl: Tjernobyl. Ett namn som på alla världens språk har blivit synonymt med ord som ”olycka”, ”katastrof”, ”tragedi”. Men vad vet vi egentligen om Tjernobyl, förutom fakta som man kan hitta på internet, några nervkittlande reportage om två dagar i ”zonen” och en och annan konspirationsteori? Hur fungerade den sovjetiska vardagen? Hur upplevdes katastrofen av de drabbade? Vad hände runt omkring explosionen?
     Det berättas av ett ögonvittne: Barys Pjatrovitj, författare och journalist, arbetade 1986 på en regionaltidning i staden Homel i södra Belarus (Vitryssland). Just Belarus i sin helhet och Homelregionen i synnerhet blev värst drabbade av olyckan.
Övers, dramatisering: Dmitri Plax.
Med: Johan Holmberg, Tina Råborg, Marie-Thérèse Sarrazin m.fl.
Ljud: Jan Cruseman. Inspicient: Sven Philip. Producent: Dmitri Plax.
Regi: Ludvig Josephson.

Kejsar Fukushima: Den 11 mars 2011 klockan 14.46 slog jordbävningen till med en ofattbar kraft. Hela Japan flyttades ur sitt läge 2,4 meter och den efterföljande tsunamin förödde hela städer. Dessutom utlöste den en katastrof vi kanske först nu börjat inse vidden av, kärnkraftshaveriet i Fukushima, som nu räknas som lika allvarligt som Tjernobyl.
Möt kvinnan vars man kämpar inne i den kollapsade reaktorn, och mannen som överlevt Tjernobyl men som av en ödets nyck just kommit till Japan.
Med: Elin Klinga, Johan Holmberg.
Ljud: Fredrik Söderberg, Lena Samuelsson. Producent: Magnus Berg.
Regi: Jacob Hirdwall.

Båda föreställningarna kommer att finnas tillgängliga på Radioteaterns hemsida till och med den 26 juni.