P1

Tendens Samtalet: "Skuldkänslan försvinner"

Nyheten att Patrik Sjöberg för två månader sedan gick ut och berättade att han blivit sexuellt utnyttjad av sin tränare och Styvfar Viljo Nousiainen väckte stort intresse och ledde till att många andra vågade träda fram och berätta liknande historier. Väldigt många har hört av sig till Patrik med egna berättelser.

- Det kom fram en äldre man i Stockholm. Han började nästan gråta. Han sa att han skulle gå hem och läsa boken och sen berätta för sina nära att han själv blivit utsatt, berättar Patrik Sjöberg.

Patrik tror att alla som blivit utsatta har behov av att berätta, men vet inte hur och för vem.

- Det enda som hjälper är att prata om det. All den här skuldkänslan försvinner, säger han.

Men många av dom som kontaktar Patrik har det inte gått lika bra för. Flera sitter inne och deras ilska har gått ut över andra människor. Själv kunde han leva ut frustrationen på Viljo under träningarna.

- Jag önskar att alla hade den chansen att på ett eller annat sätt kunna ge igen.

När Viljo levde hade Patrik långt gångna planer på att konfrontera honom på något sätt.

- Hade inte jag slagit ihjäl honom så hade någon annan gjort det. Det kan jag garantera.

Nu blev det inte så. Istället dog Viljo plötsligt och Patrik tänkte att hemligheten skulle begravas. Det gjorde den, tills en dag när Christan Skaar Thomassen berättade att han också blivit utnyttjad av Viljo. Mötet påverkade honom mycket och fick honom att tillslut själv berätta. För Patrik fanns det flera skäl till att han valde att bryta tystnaden. Dels ville han att alla skulle få veta att Viljo inte var den demontränare alla hyllade, dels insåg han att det inte bara var han som hade blivit utsatt. Att han hade ett ansvar.