Premiär för Farfars tallrik i P2 - världsmusik på ett nytt sätt

I det nya programmet Farfars tallrik tar P2 ett unikt grepp på folkmusik och berättande med en ny ung röst i musikern och sångerskan Nadin Al Khalidi. Nadin tar med lyssnarna på en resa mellan dröm och verklighet med utgångspunkt i Mellanöstern och Norden, och folkmusik från hela världen. Musiken står i centrum och bär vidare Nadins berättelser där orden slutar. I premiärprogrammet är temat arv/resa.

Ett fotoalbum öppnas. Bilderna blandas med arabiska textrader från färgglada tuschpennor. Färg och svärta, glädje och smärta… Det är här och nu som farfars tallrik börjar rulla! Genom länder, tider, livsöden och all världens folkmusik. När Nadin Al Khalidi berättar är världsmusiken ett myllrande soundtrack som driver fram bilder ur minnen och fantasi.

Tåget dunkar genom Irak, det är 1914. Nästa gång plöjer det genom Sverige, kanske var det igår. På väg mot Indien eller en folkmusikfestival på Färöarna? Snapshot från Irak: ”Under kriget bodde vi i en källare före flykten söderut.” Bilderna blandas och låter. I Farfars tallrik kommer musiken överallt ifrån och berättar vidare om resorna och arvet.

Farfars tallrik - ett nytt program, en ny röst, ett nytt sätt att presentera folk- och världsmusik. I P2 söndagar 19 juni-21 augusti kl.19.00.
Programledare Nadin Al Khalidi, producent Linda Roslund. Programmet görs av Sveriges Radio i samarbete med Frekvens Produktion AB.
Besök programmets hemsida på sverigesradio/p2/farfarstallrik