1 av 2
Johanna Parikka Altenstedt, journalist och författare till boken "Operation Stella Polaris - signalspanare på flykt" Foto: privat
2 av 2
Familjen Einar och Aili Hänninen. Perttis storebror Raili i förgrunden. Bilden är från 1942, två inna Pertti föddes. Foto privat
P1

Tendens sommarserie - Rötter: Pappa var som en spion

Pertti Hänninens pappa Einar var en tystlåten man. Det enda han sa var att han jobbade alla år som vaktmästare på Försvarets Radioanstalt i Sverige (FRA) fram till sin död år 1988.  Mamma Aili Emilia teg också som muren, om hon ens visste något för egen del.

-Man ska inte rota i sånt här, upprepade hon hela tiden när Pertti frågade.

En väl dold familjehemlighet visade sig efter en tid av Perttis släktforskning.

Pappan var finsk spion och signalspanare och stred mot dåvarande Sovjetunionen som hotade invadera hela Finland under slutskedet av andra världskriget.

Författaren och journalisten Johanna Parikka Altenstedt, som nyligen kommit med boken "Operation Stella Polaris - signalspanare på flykt" beskriver sig själv som hela Finlands egen släktforskare. Hon har funnit och berättar en historia som få känner till, bl.a. att finsk underrättelsetjänst och signalspaning var absolut världsbäst. En verksamhet som drevs av en handfull män som i hemlighet t.o.m. inför sina egna familjer, visste och kunde allt om dechiffrering och tolkning av kodade meddelanden.

-En bidragande orsak till att Finland klarade sig förhållandevis väl mot Stalins röda armé,
berättar Johanna Parikka Altenstedt.

-Detta är en riktig nordisk spionhistoria helt i klass med påhittade actiondraman från Hollywood.

Finsk TV har förstått och gör en dokumentärserie om Stella Polaris till hösten.

… och allt började med att Pertti Hänninen ville ta reda på vem hans pappa, tidigare vaktmästaren på FRA, egentligen var.

Ett program av Christer Söderqvist i Tendens sommarserie: Rötter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista