Vetenskapradion Klotet om enorma vattenkraftsprojekt - klimatbov eller räddningsflotte? Itapu-dammen mellan Brasilien och Paraguay är världens näst största vattenkraftsanläggning med en yta stor som Mälaren, men den dränkta regnskogen under ytan har gett stora klimatgasutsläpp. Foto: Lynx81/Creative commons
P1

Vetenskapradion Klotet om enorma vattenkraftsprojekt - klimatbov eller räddningsflotte?

För att möta den globala uppvärmningen och mätta världens omätliga behov av el satsas årligen hundratals miljarder kronor på att anägga jätttelika vattenkraftsdammar. Mer än 80 % av all förnyelsebar energi är vattenkraft.

Samtidigt dränks enorma arealer av naturskog och snart börjar det pysa upp metan och koldioxid från de ruttnande träden. Forskningsrapporter visar att klimatutsläppen från vattenkraften kan vara värre än från kolkraftverk, men industrin slår ifrån sig och talar om den rena elektriciteten.

Klotet har besökt Xingufloden i Brasilien där världens tredje största vattenkraftsanläggning nu byggs. Dammen kommer att lägga 500 kvadratkilometer under vatten, och tvingar 10 000-tals människor att flytta. Är det rätt väg att gå? Programledare: Marie-Louise Kristola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista