P1

Ann Victorin på SVT får Kerstin M Lundberg-priset

Producenten Ann Victorin får Kerstin M Lundberg-priset som delas ut för andra året i rad.
– Jag känner mig oerhört stolt eftersom priset kommer från Sveriges Radios Kulturredaktion. Jag fick en anledning att reflektera över allt det jag gjort och ser det faktiskt lite ur ett nytt perspektiv, säger Ann Victorin.

Kulturjournalistpriset "Kerstin M Lundberg-priset" delas ut på Bokmässan i Göteborg, prisutdelare är Sveriges Radio Vd Mats Svegfors och med i Göteborg finns även Kerstin M Lundberg.

– Jag är väldigt glad över juryns beslut eftersom Ann känns lite som jag fast med televisionens språk, säger Kerstin M Lundberg.

Ann Victorin har arbetat på SVT:s kulturredaktion sedan 1988 och en litteraturintresserad publik har kunnat se henne prata med svenska och utländska författare i program som tillexempel Babel, K:special, Kobra och Nike. Hon har också porträtterat ett flertal av de senaste årens nobelpristagare i litteratur.


Så här lyder juryns motivering:

"Ann Victorin får Sveriges Radios Kerstin M Lundberg-pris 2011, för att hon under många år som kulturjournalist i SVT presenterat de största internationella författarna för den breda publiken.

Ann Victorin är alltid på plats, alltid i jämnhöjd med både författarna och tittarna. Utan att vare sig försvåra eller banalisera ger hon oss unika bilder av skrivandets komplexa vardag och hemmiljön som litterär mylla. Det är klassisk reportagekonst, som visar att utblickar och inblickar är två sidor av samma mynt."


Om Kerstin M Lundbergs-priset
Priset instiftades för två år sedan för att hedra radiojournalisten Kerstin M Lundbergs mångåriga arbete. Priset är på 50 000 kronor och ska gå till en svensk publicist som i hennes anda ”med kulturjournalistikens uttrycksmedel, och stor respekt för publiken, ökar vår kunskap om Europas kulturliv”.

Juryn består av Kulturredaktionens chef Mattias Berg, Elin Claeson från Kulturredaktionen, Gunnar Bolin, Sveriges Radios nyutnämnde kulturkorrespondent samt Kerstin M Lundberg.


Pressbilder

Ann Victorin
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1875137_2000_1468.jpg
Foto: Stina Gullander

Kerstin M Lundberg
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1875130_1333_2000.jpg
Foto: Stina Gullander

Ann Victorin och Kerstin M Lundberg
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1875122_1282_2000.jpg
Foto: Stina Gullander


För mer information, vänligen kontakta:

Kerstin M Lundberg, 0704-64 88 33
Gunnar Bolin 0702-19 16 35
Elin Claeson 08-784 11 84