Beate Grimsrud vinner Sveriges Radios Novellpris 2011

Sveriges Radios Novellpris 2011 går till författaren Beate Grimsrud för novellen ”Matilda”. Vinnarnovellen har röstats fram av P1-lyssnarna.

Beate Grimsruds novell ”Matilda” är specialskriven för Sveriges Radio och en av fem som nominerades till Novellpriset.

"Matilda" är ett psykologiskt minidrama fyllt av oändlig sorg och längtan men samtidigt kryddat med svart humor. Berättelsen utspelar sig i gränslandet mellan verklighet och dröm, mellan ”din” sanning och ”min” sanning. I Ann Petréns uppläsning kommer man en sårbar kvinna nära och kan följa hennes tankar i denna överraskande och spännande text.

Lyssna på "Matilda": sverigesradio.se/p1/radiofoljetongen

Beate Grimsrud tog emot Sveriges Radios Novellpris på Bokmässan i Göteborg. Priset är på 25 000 kronor.


Om Beate Grimsrud

Beate Grimsrud debuterade 1989 med novellsamlingen ”Det finns gränser för vad jag inte förstår” och hon väckte stor uppmärksamhet med sitt överraskande språk, fyllt av dramatik, poesi och humor. Författaren kom hösten 2010 ut med sin sjätte roman ”En dåre fri”Boken fick ett varmt mottagande av läsare såväl som kritikerkår både i Sverige och Norge och även den är en berättelse om psykisk sjukdom. Beate Grimsrud har för sitt författarskap fått många priser och utmärkelser, bl a Sveriges Radios Romanpris 2010. Hon var även en av årets Sommarpratare i P1.

 
Om Sveriges Radios novellpris

Sveriges Radios Novellpris firar 10-årsjubileum!
För tionde året i rad har lyssnarna fått chansen att rösta fram den bästa radionovellen som sänts under säsongen 2010-2011. En jury som består av kulturmedarbetare på SR har valt ut fem noveller, samtliga specialskrivna för P1. Under årens lopp har författare som Håkan Nesser och Bob Hansson vunnit priset.


Pressbild
Beate Grimsrud
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1851572_2000_1333.jpg
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio


För mer information och telefonintervjuer med vinnaren, vänligen kontakta:

Ulla Strängberg, projektledare
ulla.strangberg@sr.se
036-215 66 48 

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sr.se
0730-70 25 00