P1

Kulturradion K1: Närbild Riccardo Muti

Nästa vecka får den italienske världsdirigenten Riccardo Muti ta emot världens största musikpris, The Birgit Nilsson Music Prize, på en miljon dollar. Sedan i höstas är han music director för Chicago Symphony Orchestra och han har dirigerat nästan all världens stora orkestrar. Under 19 år var han chef för prestigefyllda La Scala i Milano och i mer än 40 år har han samarbetat med Wienfilharmonikerna.

Kulturradions Kerstin Berggren har fått en exklusiv intervju med den eftersökte maestron och i dagens K1 som har rubriken ”Närbild Riccardo Muti” berättar han om sitt liv och sina musikaliska utmaningar. Han avslöjar bland annat vilken stor musikpersonlighet det var som fick honom att ägna sig åt musiken - och det var inte Toscanini, även om det fortfarande är en av hans stora idoler.

Lyssnarna får också veta hur det kom sig att de populära operorna ”La Traviata” och ”Rigoletto” inte spelades på över tjugo år på La Scala, samtidigt som de var ständigt återkommande godbitar på världens övriga operascener. Det blev Riccardo Muti som genom en mycket speciell list lyckades få tillbaka mästerverken på Milanos berömda operascen.

Han berättar också om sitt ständigt pågående arbete med unga musiker och understryker hur viktigt det är att föra ut den klassiska musiken till en större publik.

Ett program av Kerstin Berggren.