Musikmagasinet i P2

Tollan möter Pulitzer-vinnaren i musik 2011

I del två av den nya serien "New York, stad med ständig Klang!" möter Birgitta Tollan vinnaren av Pulitzerpriset i musik 2011, tonsättarpionjären Zhou Long. Hans opera Madame White Snake väckte sensation för sin mix av Pekingopera och västerländska klanger.

Tonsättaren Zhou Long vann Pulitzerpriset genom sin första och nydanande opera Madame White Snake, baserad på en myt från hemlandet Kina. Här möts västerländska orkesterinstrument och traditionellt kinesiska. Zhou Long översatte fyra poem från Tangdynastin till engelska. Det var utmanande för sångarna att sjunga på engelska, men att använda intonation och gester som i en Pekingopera.

En av hans kompositionselever, Xinyan Li, inspireras även hon av Pekingopera och kinesiska legender för att skriva nutida konstmusik. Som barn åkte hon tåg en sträcka lika lång som 3,5 gånger runt ekvatorn för att få sin musikundervisning. Xinyan Li skriver musik om kinesiska folkminoriteter och hennes stråkkvartett Dynamik Calligraphy är inspirerad av gesterna i kinesiska tecken.