Musikmagasinet i P2

Tollan möter Augusta Read Thomas i New York

I den nya serien "New York, stad med ständig Klang!" möter Birgitta Tollan en av världens främsta tonsättare, Augusta Read Thomas, som spelas av de största symfoniorkestrarna i världen. Under tio år var hon Composer in Residence hos Chicago Symfoniorkester och skrev musik för dirigenterna Daniel Barenboim och Pierre Boulez. ”Gusty” slutade för att ha egen tid och bli fri tonsättare. När hon komponerar dansar hon, sjunger och använder penna och papper. Hon vill röra vid ljuden och skämma bort varenda not. Augusta Read Thomas’ violinkonsert nr 3 ges nu ut på CD. Cellokonserten för giganten Lynn Harrell är snart klar.

I den nya serien "New York, stad med ständig Klang!" tar Birgitta Tollan med lyssnarna på en resa bland nya och spännande musiker och tonsättare i New York.

Om Birgitta Tollan och priset ”Musikens Möjliggörare”
Birgitta Tollan står för manus och produktion. Hon har tidigare gjort de uppmärksammade programserierna Musik och Liv, En egen röst, Ord och bild blir musik, Med utvidgade sinnen, Det osynligas piano och Konsten att humla för Sveriges Radio P2. År 2010 tilldelade Föreningen Svenska tonsättare Birgitta Tollan priset ”Musikens Möjliggörare” för hennes radioproduktioner. Motiveringen lyder: ”Via etern belyser och problematiserar hon fenomenet musikskapande genom fördjupande musikaliska porträtt. En modig journalist med ett genuint intresse för samtidens tonsättare och musiker.”