2011-10-26

Sveriges Radio och Medieormen instiftar nytt journalistpris: Årets Medieorm

Sveriges Radios medieutvecklingsprojekt Journalistik 3.0 – Medieormen ömsar skinn fyller ett år och firar genom att instifta ett nytt journalistpris på 10 000 kronor. Nomineringen till priset är öppen och alla är välkomna att nominera – på twitter.

I november 2011 är det ett år sedan Sveriges Radios ledarduo lanserade onlineboken och debattsajten Journalistik 3.0 – Medieormen ömsar skinn: http://sverigesradio.se/medieormen

I dag är sajten ett ringlade debattforum där alla som är intresserade av att diskutera frågor om framtidens journalistik och medieutveckling är välkomna att delta.

Lagom till ettårsdagen kommer nu Årets Medieorm att utses – ett nytt pris som ska gå till en journalist eller annan person som arbetar föredömligt med att utveckla journalistiken i enlighet med Journalistik 3.0.

Mats Svegfors och Cilla Benkö kommenterar bakgrunden till att Sveriges Radio nu särskilt vill uppmärksamma utvecklingen av Journalistik 3.0, det vill säga mötet mellan den traditionella journalistiken och de sociala medierna:
– Det har bara gått ett år sedan vi lade ut vår virtuella bok Journalistik 3.0 - Medieormen ömsar skinn på nätet. Det vi såg då har blivit så mycket tydligare på dessa tolv månader: det handlar inte om traditionella medier eller sociala medier. Det handlar om samspel. Inte minst under den arabiska våren blev detta uppenbart. Om man verkar i ett traditionellt medieföretag är det så lätt att uppfatta de sociala medierna som en konkurrent och ett hot. Men i grunden är det tvärtom. De sociala medierna har bokstavligen en revolutionär potential.

Öppen nominering
Alla är välkomna att nominera värdiga pristagare och detta görs via twitter: Namn, motivering och länk till vidare info, såsom kontaktuppgifter och arbetsprover, postas med fördel till twitterkontot @medieormen senast söndag 6 november.

I prisjuryn sitter Mats Svegfors, vd för Sveriges Radio, Cilla Benkö, vice vd för Sveriges Radio samt Cecilia Djurberg, redaktör för sajten Medieormen.

Pristagaren tillkännages på Medieormens ettårsdag 16 november och prisutdelning kommer preliminärt att ske på den journalistiska knytkonferensen ”Trollen & Rollen” som äger rum i Radiohuset i Stockholm lördag 19 november http://trollenorollen.se/  

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, pressansvarig
eva.sahlin@sverigesradio.se  
08-784 18 52

Cecilia Djurberg, redaktör för Journalistik 3.0 – Medieormen ömsar skinn cecilia.djurberg@sverigesradio.se 
08-784 71 52, 0708-63 91 68
twitter: @ceciliadjurberg