Vetenskapsradion Forum - Mördaren som kändis och satanistisk feminism Ekonomiprofessorn Micael Dahlén har intervjuat några av vår tids värsta massmördare. Foto: Cato Lein
P1

Vetenskapsradion Forum: Mördaren som kändis och satanistisk feminism

P1.
Vår kultur är genomsyrad av mord. Mord i verkligheten på tv och i kvällstidningarna, och mord som underhållning på film och i böcker.

Att mörda är att gå över en absolut gräns, och mord är därför något som har en förmåga att ständigt fascinera oss. Mördarna har i många fall blivit kändisar och celebriteter som människor beundrar och skriver kärleksbrev till. Det säger Micael Dahlén, professor på Handelshögskolan i Stockholm och aktuell med sin nya bok Monster. Han har besökt fem av vår tids mest kända mördare på tre olika kontinenter - danske Peter Lundin som dödade sin mamma och några år senare också sin sambo och hennes två barn, Wayne Lo, den förste som genomförde en så kallad skolmassaker, seriemördaren Dorothea Puentes som grävde ner sina offer i den egna trädgården, sektledaren och massmördaren Charles Manson, och så japanen Issei Sagawa som, efter att han avtjänat straffet för att ha mördat, styckat och ätit upp en holländsk kvinna, bland annat gjort sig känd som matrecensent hemma i Japan. Issei Sagawa kom senare också att stå som förebild till Hannibal Lecter i filmen När lammen tystnar.

Dessutom handlar det om satanistisk feminism. Feminister har efter århundraden av vad de uppfattar som kristen svartmålning av kvinnor som ”djävulens kön” gett Satan en ny innebörd. Satanistisk feminism är helt enkelt ett slags uppror mot ett patriarkat symboliserat av Gud fader och hans prästerskap. Det säger religionshistorikern Per Faxneld som forskar om just satanistisk feminism, och som nyligen var en av arrangörerna till en internationell satanistkonferens vid Stockholms universitet.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".