P1

Ny serie i Vetandets värld - Jakten på framtidens antibiotika

P1.
I fem program fokuserar Vetandets värld på spridningen av antibiotika, och på vad vi kan göra för att hitta nya preparat när de gamla slutar fungera.

Bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika hittar man numera i alla världsdelar på jorden. Trots många år av varningar fortsätter en flitig användning av antibiotiska preparat - så att förekomsten av motståndskraftiga bakterier ökar. I förlängningen riskerar vi att mista det kraftfulla medel mot infektioner som antibiotika har varit för oss sedan 40-talet. Det skulle också betyda att cancerbehandlingar och transplantationer blir omöjliga, eftersom sådana ingrepp måste backas upp med verksamma antibiotika.

Det kommer att handla om nya forskningsansatser, om gamla glömda kunskaper som dammas av - och även om hur man kan lösa den till synes omöjliga uppgiften att få läkemedelsföretag att vilja satsa på mediciner som de ska sälja så lite som möjligt av.

Serien börjar måndag den 31 oktober med en lägesrapport som visar att bakterier som är resistenta mot antibiotika nu hittats i alla världsdelar. Resistensen finns inte bara på sjukhus utan också ute i miljön och också på avlägsna platser som Antarktis isvidder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".