P1

Vetandets värld: Antibiotikaresistens finns i alla världsdelar, del 1

P1.
Antibiotikaresistenta bakterier finns så gott som överallt. Såväl på den sibiriska tundran som på Antarktis isvidder har forskare funnit bakterier som står emot antibiotika.

Det handlar bland annat om den vanliga bakterien E. Coli, som finns naturligt i tarmarna hos de flesta varmblodiga djur, inklusive oss människor, men de här resistenta varianten har en gen som gör att de producerar ett ämne som kallas ESBL, ett ämne som gör att bakterierna kan bryta ner de vanligaste formerna av antibiotika.

Att den här och andra former av människoinducerad antibiotikaresistens sprider sig i naturen är en grogrund för bakterier som på sikt kan orskaka infektioner som vi inte kan behandla med de mediciner vi har nu. Det är först och främst i utvecklingsländer där människor bor tätt, nära djur och under dåliga sanitära omständigheter som problemet är akut, eftersom utbytet av bakterier mellan djur och människor är så stort.

Lars Broström samtalar med infektionsöverläkaren Björn Olsen, som är professor på institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala universitet, och driver ett forskningsprojekt där de letar efter resistenta bakterier överallt de kommer åt.

Det här är första programmet i en serie om fem om antibiotikaresistens och jakten på framtidens antibiotika.

Programledare: Camilla Widebeck

Reporter: Lars Broström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".