Ulf Nilsson. Foto: Stefan Tell

Gudstjänsten: "En ängel vid min sida" med texter av Ulf Nilsson

P3. På Alla Helgons dag står författaren Ulf Nilsson för texterna och Leif Nahnfeldt för musiken i en gudstjänst som vill ta barns sorg på allvar. Ulf Nilsson har skrivit barnböcker som "Lilla syster kanin" och "Älskade lilla gris" och är kanske mest känd för "Adjö herr Muffin", som handlar om ett gammalt marsvin som ser tillbaka på sitt liv. En begravningspsalm för herr Muffin inspirerade Leif Nahnfeldt till fler tonsättningar.

Resultatet blev (i samarbete med Strängnäs stift) ett gudstjänstmaterial:  En ängel vid din sida. Av 17 sånger hörs tio i radiogudstjänsten i Önsta Gryta kyrka i Västerås, där barn också har utformat kyrkorummet. En replika av en känd Kristusskulptur (av Thorvaldsen) har byggts upp av tiotusentals vita legobitar i koret. På en vägg hänger da Vincis Nattvarden i kolossalformat, gjord av pärlplattor.

I gudstjänsten läser barn texter och tonsättaren leder två stora körer med barn och vuxna till sjumannaorkester.

Leif Nahnfeldt är musiker, präst och körledare vid Karlstads universitet.

Ulf Nilsson skriver böcker för barn i alla åldrar och fått Augustpriset två gånger, 1994 för Mästaren och de fyra skrivarna och 2002 för Adjö, herr Muffin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".