Hagai Levy som skapade teveserien In treatment i Tel Aviv. Fotograf: Katarina Wikars
P1

Kulturradion K1: Höst i Tel Aviv - från konsumtion till solidaritet

P1.
Lotta Erikson och Katarina Wikars på plats när vinden vänder.

Det finns tusentals funktionalistiska Bauhaushus från trettiotalet i Tel Aviv, The white city, en utopisk arkitektur för en helt ny människa. Nu står de flesta och förfaller trots att de är världsarvsmärkta, visionerna har vittrat.

Tel Aviv är en cool stad, säger Bauhaus-guiden Michel, men Israel blir allt mera delat, de religiösa i Jerusalem blir allt mer religiösa, de sekulära i Tel Aviv alltmer sekulära. Det är ett tankarnas inbördeskrig här, säger hon vidare.

Lotta Erikson och Katarina Wikars på jakt efter drömmen som började spira på demonstrationerna på Rothschild Boulevard i Tel Aviv i somras, då 100 000-tals unga människor krävde förändring. Det var den unga generationen som reste sig och gick ut på gatorna, ”from tv to reality”.

Demonstrationerna förändrade det israelska folkets mentalitet, säger författaren Etgar Keret. Hagai Levy, mannen bakom succéteveserien In treatment menar att tidsandan har vänt, att det här är slutet för den narcissistiska och materialistiska eran. För första gången på tjugo år var jag stolt över vara israel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".