Eva-Marie Liffner Foto: Mia Gerdin/Sveriges Radio
P1

Biblioteket: I Carl Jonas Love Almqvists spår, med Eva-Marie Liffner och Anna-Karin Palm

P1.
I höst har den romantiske Carl Jonas Love Almqvist varit på tapeten. Inte mindre än två svenska prosaister har valt att följa hans fotspår i sina nya romaner: Eva-Marie Liffner i Lacrimosa och Anna-Karin Palm i Snöängel.

Hos Anna-Karin Palm hämtas inspirationen såväl från Amorina som Drottningens juvelsmycke. Det är den bistra vintern 1985-1986 som kulminerar i mordet på Olof Palme. Vid sidan om konspirationerna mot statsministern, får vi följa Hedvig, en androgyn Tintomara-gestalt och alla de människor som kommer i hennes väg.

Snöängel är en Stockholmsskildring från en näraliggande tid som väver in frågor om minne och saknad medan Eva-Marie Liffners roman Lacrimosa dyker rätt ner i Almqvists 1800-tal, med lukter och smaker från myllrande gator och fina salonger.

Eva-Marie Liffner som nominerats till årets Augustpris, älskar historia och upphör aldrig undra över vad som funnits tidigare, hur spåren av detta tidigare liv ser ut och flätas samman i en ofta fantastisk väv.

Båda författarna har tagit tid på sig för sina nya böcker: det var sex år sedan Anna-Karin Palm gav ut en roman och fem år har det tagit för Eva-Marie Liffner.

Redaktör: Mia Gerdin

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".