Martin Eide Foto: Zulfikar Fahmy
P1

Publicerat: Sluta gulla med publiken!

P1.
Norsk medieprofessor tror mer på att utmana den och erbjuda något hårt att bita i.

Journalistiken har på ett finurligt sätt vävt sig in i vår vardag och samhällsliv. Men vad är egentligen journalistik? Är det ett yrkesområde eller en akterseglad samhällsinstitution? Ett stolt samhällsuppdrag, ett hantverk för händiga, ett mytomspunnet yrke eller aktivitet för bloggare?

Många svar finns i nya boken "hva er JOURNALISTIKK", skriven av Martin Eide - medieprofessor vid Institutet för informations- och medievetenskap vid universitetet i Bergen, Norge.

Och enligt honom finns det ingen anledning för journalisterna att abdikera för någon sorts medborgarjournalistik. Tvärtom är det dags att slå tillbaka mot en alltför insmickrande inställning till publiken. 

- Sluta gulla med läsare, lyssnare och tittare! Det är dags att utmana publiken istället, att ge den något hårt och intressant att bita i, säger Martin Eide. Hungern efter faktabaserad, skickligt anrättad information kommer knappast att avta. Intelligenta och nyskapande journalister kommer att spela en ännu viktigare roll i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".