P1

Människor och tro: Spänd relation mellan Irland och Vatikanen

Irland stänger sin ambassad i Vatikanen, ett beslut som har väckt stor uppmärksamhet. Irland har betraktats som en katolsk idealstat.

Regeringen i Dublin säger att ekonomiska orsaker ligger bakom, men många bedömare hävdar att det mera har att göra med alla de pedofilskandaler som kommit i dagen under de senaste 17 åren. I somras kritiserade premiärminister Enda Kenny kyrkans kultur för att vara dysfunktionell och narcisistisk efter att nya uppgifter kommit fram om Vatikanens hållning i frågan. Irlands Radios religionsexpert Joe Little beskriver läget.

Nu vill Vårdförbundet stoppa omskärelse av pojkar på icke medicinsk grund. Vid förbundets kongress röstade ombuden för att förbundet ska arbeta mot omskärelse av religiösa och kulturella skäl och att ingreppet ska ske först när en person är minst 18 år gammal. Vilka konsekvenser får den nya hållningen och vad väger tyngst -religionsfrihetslagen eller barnkonventionen? Debatt i Människor och tro.

"Tusen olevda liv" finns inom mig är titeln på Tomas Sjödins första roman. I Kvartsamtalet berättar han om vad som döljer sig bakom titeln och varför han ville berätta den fiktiva historien om pastor Bengt Eriksson, som tar time out från sin församling. Hur var det att lämna rollen som pingstpastor, känd krönikör och föreläsare och istället skriva skönlitterärt om ett av de tusen olevda liven som fanns inom honom? Vad är det som gör att han återkommer till vikten av det levande samtalet om tron och varför har arbetarförfattaren från Ådalen, Birger Norman, kommit att tala med särskild röst till både honom själv och hans huvudperson i romanen?

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Åsa Furuhagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".