Umberto Eco Foto: Toew Cho Matre/Sveriges Radio
P1

Kosmo om bildningens betydelse

P1.
Umberto Eco är en av vår tids intellektuella megastjärnor. Frilansjournalisten Monica Ohlson har mött honom i  hans hem i Milano, där hans bibliotek rymmer över 30 000 böcker.

Nästa år fyller han 80 år men undervisar fortfarande på universitetet i Bologna. Han beskriver att Italien upplever något som man kan likna vid en kulturell depression. Efter 20 år med Berlusconi-styre har utbildningarna blivit sämre och man inser inte kunskapens betydelse för ett lands utveckling och demokrati, säger Umberto Eco.

"Utbildning är högt värderat i Nigeria, samtidigt som det är ett av vårt lands största problem, där valet står mellan svindyra privatskolor för några få, helt underfinansierade statliga skolor och ideologiskt hårt styrda skolor knutna till kyrkan", säger den internationella storsuccéförfattaren Chimamanda Ngozi Adichie. Hon slog igenom med romanen En halv gul sol, som skildrar inbördeskriget i hennes hemland Nigeria. Som hyllad författare kan hon nu dela sin tid mellan Nigeria och USA och hon har med tiden blivit alltmer medveten om vilken privilegierad situation hon har och hur den i sin tur har sin grund i att hon fick möjligheten till en bra utbildning. Kosmos Anneli Dufva träffat Chimamanda Ngozi Adichie.

Och så berättar Fredrik Wadström om Klass 9A - från helvetet – om en modern rysk tv-klassiker från 2010. Den ryska tv-publiken har fortfarande knappt hämtat sig från den unga filmregissören Valeria Gai Germanikas tv-serie "Skolan". På bra sändningstid i den stora rikstäckande statliga tv-kanalen skildrades Moskva-skolan nr 945 som ett inferno av mobbing, droger, sexuella trakasserier och korrumperad personal. Dessutom var serien filmad i en dokumentärliknande stil och det ryska parlamentet duman debatterade om det här var lämplig underhållning för yngre tittare.  

Kosmo sänder föreställningen Loppisen av Sofia Fredén ur Radioteaterns serie: Fagervik och Skamsund – tolv hälsningar från två skolor någonstans i Sverige. När hennes elev Elsa, 11, inte vill samla in pengar till Afrika, undrar Elin i hur hög grad föräldrarnas värderingar styr barnen. Medverkande: Sara Turpin.

Programledare Cecilia Blomberg

Kulturradion Kosmo ingår i P1:s satsning om skolfrågor: Den Orättvisa Skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".