P1

Dokumentärredaktionen: Inferno

P1.
En dag för drygt ett år sedan ringer en präst till dokumentärmakaren Bengt Bok. Vi vill att du berättar den här kvinnans  historia. Sen den dagen har Bengt Bok följt kvinnan och tagit del av hennes historia. En historia som börjar för 48 år sedan i en liten lägenhet i utkanten av en av våra större städer. En flicka födds och helvetet börjar. Under 15 år utsätts hon för grova sexuella övergrepp.

I den lilla lägenheten finns också hennes mamma och mormor.  Båda fullt medvetna om vad som sker men oförmögna att hindra det och det hålls inom familjen.

När flickan är fem år tas hon, av sviterna från våldtäkterna, in på sjukhus. Där förstår de snart vad som skett. På hennes dagis anar man vad som händer, liksom senare personalen i skolan men inget görs, myndigheterna lyssnar inte, reagerar inte. Efter ett hålvår på sjukhuset skickas hon hem och övergreppen fortsätter 10 år till, tills hon rymmer hemmifrån.

Efter att ha uppfostrat 3 barn har allt nu hunnit ikapp henne. Det är som om barnen var ett skydd mot allt som skett och när de flyttade hemifrån kom minnena tillbaka och nu växer det sig bara starkare och starkare, hon kan inte värja sig mot dem längre. Inferno är en radiodokumentär om det som sker efter övergreppen, långt efter, när alla tror att det är glömt och bearbetat och när myndigheterna återigen inte klarar att lyssna eller inte vill lyssna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".