P1

Tendens: ”En vit jul”

Maria tycker alkoholen är lika fantastisk som den är förödande, en vän och en fiende på samma gång. Nu har hon har varit nykter i snart en vecka, innan dess har hon druckit vin varje dag i sju år.

Hon vill berätta om kärleken till vinet som får henne att må bra, känna sig trygg, smart och rolig. Och om skammen, skulden och om smygandet och mörkandet som får henne att känna sig som en dålig människa.

Vinet värmer och tröstar henne för att sedan vända henne ryggen och lämna henne ensam i en ångest som är så svår att hantera att hon ibland bara vill försvinna.

I sju år har hon flytt in i alkoholen, nu när hon försöker vara nykter flyr hon julen...

Lena Wretman-Torberger är konsulent och gruppledare på Ersta Vändpunkten. Hon leder samtalsgrupper med barn och vuxna anhöriga till familjer med alkoholmissbruk.

- Julen är den helg när man unnar sig några glas extra, som om fyllan var en slags belöning. Varför då? frågar Lena Wretman-Torberger.

Hon berättar bl.a. att julen är ren skräck för många barn till föräldrar med alkoholproblem. Begreppet ”en vit jul” har också en annan innebörd än det Bing Crosby sjunger om. Det kan också betyda en jul utan alkohol. Eller åtminstone ett juldrickande som inte gör att man blir påverkad.

Ett program av Filippa Armstrong och Christer Söderqvist i Tendens tema: Den heliga julsnapsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista