P1

Att bo - när man är ung

I Handen utanför Stockholm, och ytterligare några kilometer ut, bor Linn Franzén som är 20 år och hennes lilla familj som består av sonen Leon som nyss fyllt ett år och Leons pappa Max.

De är två unga föräldrar och fick barn innan gymnasiet var avklarat. Sedan Leon föddes bor de i en ombyggd byggbarack som står på tomten till ett hus där det bor en släkting.

– Ett hem är väldigt viktigt. Men jag har svårt att kalla det här ett hem för jag ser det bara som något temporärt, det är inte här jag vill stanna och det tycker jag man ska vilja i ett hem, säger Linn.

– För mig är trygghet väldigt viktigt och det är mycket det ett hem symboliserar. Att ha någonstans där man kan umgås och prata och ha det svårt och ha det lätt, leva helt enkelt och det är väldigt svårt här för det blir väldigt begränsat.

Men vad görs åt bostadsbristen för unga då? Att Bo träffar Kristoffer Arvidsson, samhällsplanerare på Malmö Kommun som utrett de ungas boende situation. Men också Karl Landin, ny ordförande för jagvillhabostad.nu i Skåne.

Programmet spelas in i ett typiskt ungdomsbonde, en andrahandslägenhet mitt i Malmö.

Att bo frågar också barnen hur deras drömboende ser ut, i varje program. Idag går frågan till åttaåringar på Möllevångsskolan i Malmö.