Tendens Samtalet: ”Jag var huligan”

P1. - Man var ute efter kicken från våldet, men nu förstår man att det finns andra vägar att gå. Efter att ha varit både punkare, huligan och skinhead bestämde sig Patrik Asplund, 40 år för att hoppa av gänglivet. I dag jobbar Patrik för Djurgården med att skapa vad han kallar en ”positiv supporterkultur”.

Då har han nytta av sin bakgrund som huligan. Mycket i hans arbete handlar om att bygga relationer. Att få supportrarna att göra något konstruktivt istället för att slåss och få dem att hitta en gemenskap som inte bygger på våld. 
-  Jag är precis som dom, förutom att nu förstår jag att det förstör för klubben, mig själv och mina kamrater.

Det började när Patrik var 15 år. Då tände han och några kompisar eld på ett badmintonnät i gymnastiksalen hemma i Tyresö. Byggnaden brann ned och Patriks gamla kompisar slutade umgås med honom. Patrik klippte banden med sitt gamla liv och istället sökte han sig till olika gäng, bland annat Djurgårdsklacken. Där kunde han få utlopp för sina aggressioner och fann en gemenskap. Det blev ofta bråk. Upplägget var ungefär detsamma varje gång: De träffades ett stort gäng, drack alkohol och sporrade varandra.
- Alla visste att förr eller senare smäller det. 

Ett program av Lovisa Haag