Tendens: Huliganens ansikte. foto: David Rune/Sveriges Radio
P1

Tendens: Huliganens ansikte

Den främjar folkhälsan, räddar ungdomar som är på glid och förenar miljontals människor över alla tänkbara gränser världen över. Idrottens positiva sidor hör vi ofta talas om. Den andra sidan av myntet, det idrottsrelaterade våldet, ges även det stort utrymme i media. Men då rör det sig inte om några miljontals människor. Istället får vi ofta höra om ”en klick bråkstakar”. En liten svans av huliganer som ”förstör för alla andra”. Men är det verkligen så det ligger till? Är problematiken så enkel? Och om det vore så enkelt; varför tycks då det idrottsrelaterade våldet vara så omöjligt att stoppa? Är det i själva verket så att idrott och våld hör ihop?
­

- För Tony var våldet en del av idrotten, säger Tommy Deogan, vars bror, Tony Deogan, blev misshandlad till döds i en huliganuppgörelse i Högalidsparken 2002.

Dagens program av Tendens utspelar sig till stora delar bakom kulisserna på en så kallad högrisksmatch. Hur förbereder sig klubbar, polis och myndigheter inför ett sådant event? Och vad försiggår egentligen på de inhägnade supporterläktarna? Vad händer i läktarens bur?       

Ett program av David Rune.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".