Författaren Nam Le. Foto: Anneli Dufva
P1

Kosmo: Om Melbourne, migration och mångkulturalism

Kosmo handlar om hur Australien både är en solig mångkulturell dröm och ett land med en sträng flyktingpolitik och rasism. Idag åker man till Melbourne i Kosmos tredje program från Australien, en mångkulturell stad med invandrargrupper från praktiskt hela världen.

Författaren Nam Le kom själv till Australien som litet barn och båtflykting,  idag är han en hyllad författare och skribent, känd genom debutboken Båten.

- Det finns en sorts förväntan på dig som invandrare, säger han. Nnågot som gjorde att när jag var ung och pratade om hur mycket jag tyckte  om att läsa och skriva, så svarade mina föräldrar med att säga:  det där är nog bra, men satsa på matte och naturvetenskap istället, för du kommer ju ändå aldrig kunna tävla med dem som haft engelska som modersmål.

Kosmo har också träffat Deborah Zion vars egen familj är judisk och kom till Australien på 30-talet.  Idag är Deborah Zion forskare vid Monash University i Melbourne och har bland annat studerat hälsa hos flyktingar i Australien. 

Och så har Kosmo träffat Aaron Seeto, chef för ett konstcenter för asiatisk konst i Australien.

Programledare Anneli Dufva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".