Pressmeddelande 2012-05-10

Upploppet - sommarserie P1 om de nya löparna

Sluta grogga börja jogga! Med start måndag 28 juli kl.19.03 sänder P1 en ny livsstilsserie av producenterna Anna Åkerlund från Stil P1 och Sofia Hedström från Svenska Dagbladet. Båda två tillhör en ny typ av löpare.

Aldrig förr har så många sprungit och anmält sig till löpartävlingar. År 2000 sprang 34.000 Göteborgsvarvet. Tio år senare hade siffran mer än fördubblats. Löparboomen har än en gång drabbat Sverige, men det är en ny typ av löpare som snörar på sig springskorna. Vilka är dom nya löparna och varför springer de? Den demokratiska aktiviteten har fått oväntat genomslag och löpningen präglar idag såväl populärkulturen som samhället. 

När rockbandet Death Cab for Cutie skulle ge sig ut på turné sparade de ihop alla pengar som de vanligtvis lade ut på sprit, enligt sångaren 400 dollar per kväll, och köpte ett löpband.

Löparen Anne Mahlum brukade springa förbi ett härbärge under sina rundor i Philadelphia. En dag fick hon idé. Hon bestämde sig för att starta en löparklubb för hemlösa. Anne Mahlum startade med en liten grupp på nio entusiaster, som snabbt växte till 1500 medlemmar över hela USA.

Upploppet - de nya löparna  berättar springhistorierna som skaver och känns. En serie om drogberoende, löparklänningar, kärleksmöten, elitism och festivalgemenskap. 
 

Serien startar måndag 28 juli kl. 19.03, sänds en gång i veckan i fyra delar och är inte ett sport- eller hälsoprogram utan avhandlar löpning som ett populärkulturellt fenomen. 

Pressbilder
Sofia Hedström
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2288998_1286_2000.jpg
Foto: Anna Schori

För vidare information, vänligen kontakta:

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
08 784 71 13, 0730 70 25 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista