Björn Stam , Åmåls tatuerare. Foto Christer Söderqvist

Tendens: Åmal blues

Åmål har som många svenska småstäder gått från industri och tillverkning till att bli ett upplevelsesamhälle. Det är kultur, musik och fritidsliv som gäller.

Årets största händelse  är ”Åmål bluesfest” som under några hektiska dagar i början av juli förvandlar stan till en enda stor musikscen.

- Bluesfesten är Åmåls kulturella varumärke. Då ökar antalet människor med 5-10 tusen. Och vi får in drygt 10 miljoner till kommunen, berättar kulturchefen Stefan Jacobsson.

Bluesfesten började redan 1992. Det var Nils Lönnsjö som drog igång det hela. Han håller på än idag.

- Festen växer hela tiden och i år har vi dessutom nya scener, berättar Nils.

Årets fest är inne på det 21 året i rad så välkomna hit den 5-8 juli i sommar, fortsätter han.

- Åmål är en musikalisk stad, säger Dan Magnusson. Han är stans musikkändis som har som yrke att turnera världen runt med Seasick Steve och John Paul Jones. Seasick Steve är megastor i sitt fack och John Paul Jones är mest känd som basisten i Led Zeppelin.

- Och jag är bara en enkel musikant, säger Dan, som och berättar att efter all världsturnéer, senast till Australien, är det underbart att få komma hem till Åmål.

Han driver tillsammans med sin Jeanette Strandvillan, ett café som ligger precis vid Vänerns strand ändå mitt i sommaridyllen Åmål.

Dessutom håller sig stan med en egen tatueringsstudio.

- Fast det bor mest pensionärer här. I Värmland är det mycket vanligare. Där är MC och motorkulturen mycket större vilket betyder flera som vill tatuera sig, säger Björn Stam , Åmåls egen tatuerare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".