P1

Vetandets värld: "Kina miljardsatsar för att kartlägga proteiner"

När den första mänskliga arvsmassan kartlades vid sekelskiftet år 2000 var det ett tidsödande och dyrt projekt. Nu tas nästa steg i den biomedicinska utvecklingen, att kartlägga människans proteiner, och en av de stora aktörerna ser ut att bli Kina.

Om arvsmassan i cellen kan liknas vid en bi-drottning som sitter på all information, så skulle proteinerna kunna jämföras med arbetsbina. Proteinerna är helt enkelt de som ser till att något verkligen händer i kroppens celler och som tolkar all information från generna, men de är oerhört komplicerat att kartlägga hur de samverkar. Men det är vad som nu är på gång inom det biomedicinska området.

Den kinesiska regeringen har beslutat att satsa över en miljard på att bygga upp ett nationellt centrum i Beijing med uppemot 30 olika labb, och omkring 300 anställda toppforskare i internationell klass. Det man har sagt är också att man hoppas kunna vara med och kartlägga 30 procent av kroppens alla proteiner. En satsning som har varit trög för forskare i andra länder att få gehör för, men där alltså de kinesiska forskarna nu har fått ett drömprojekt i knät.

Den tekniskt ansvarige för projektet, professor Qin Jun, månadspendlar från Houston i Texas, och ligger vaken om nätterna när han grubblar över alla detaljerna som ska kunna fungera. Om tre år ska allt vara på plats. Han tycker att den här storsatsningen är Kinas sätt att betala tillbaka på de lån från Världsbanken som han hade glädje av för 20 år som student i Beijing. Tack vare de utländska pengarna fick han instrument att arbeta med.

Men det privata forskningsinstitutet BGI, som främst kartlägger gener, vill också ta ett steg mot proteiner. Professor Liu Siqi satsar stort på att försöka hitta proteiner som skulle kunna användas för att på ett tidigt stadium kunna upptäcka de annars svårupptäckta formerna av magcancer.

Medverkande i programmet är alltså professor Qin Jun som är teknisk ledare för det statliga Phoenix-projektet, en nationell satsning i Beijing för att kartlägga proteiner i människan. Vi hör också professor Liu Siqi på det privata forskningsinstitutet i Shenzhen i södra Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista