Upp i rymden med förstaklassarna på Västerhaninge Montessoriskola: Wilma Belin Larsson, Linnea Åkerberg, Lisa Hansell, Maja Frejd, Julia Thorell. Foto: Laura Wilhborg/Sveriges Radio
P1

Barnen: Dansa i rymden

Kan man landa på solen? Hur många stjärnor finns det egentligen och hur högt kan man hoppa på månen? Vi följer med i barnens rymdraket ut universum och hör deras tankar om planeter, stjärnor och svarta hål.

Hur förhåller sig en sjuåring till oändligheten och rymdens gåtor?

- Rymden är en deg med russin som jäser. Planeterna flyttas längre och längre ifrån varandra.

Så förklarar Johannes Mitz, 7 år, den växande rymden.

Om Malla Ljungman, 7 år, fick åka ut i rymden skulle hon äta sushi i rymdfärjan och kanske dansa jazzfunk till Eric Saades musik.

Vi får också träffa årskurs 1 på Västerhaninge Montessorieskola som har varit på teaterföreställningen "Längre än längst" om universum. Nu önskar de sig egna planeter. Kanske en lila planet där verkligen allt är lila. Eller en planet där godis är nyttigt och där man kan köpa ett stort och fint hus för nästan inga pengar alls.

Ett program av Laura Wihlborg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista