Barnen – Är kärleken fri? Chera och Yussra på Nytorpsskolan i Hammarkullen Foto: Rosa Fernandez
P1

Barnen: Är kärleken fri?

- Min pappa säger att jag får göra som jag vill och jag får ha killkompisar och leva som jag vill, men jag förväntas nog ändå gifta mig med en muslim, säger Sedighe 19 år i Gävle.

- Det är viktigt att lyda sina föräldrar, de vill ju alltid barnets bästa. Men om jag vill göra nåt som de inte tycker är en bra idé så är det alltid bäst att prata om saken, säger Yussra, 15 år, i Hammarkullen.

I vår åker Rädda barnen - i samarbete med den lokala polisen, socialtjänsten och frivilligorganisationer som tjejjourer och fritidsgårdar - runt i högstadie- och gymnasieskolor i Sverige med projektet ”Det handlar om kärlek”.  I en vecka får barnen diskutera frågan ”Är kärleken fri?” Får man gifta sig med vem man vill? Hur ser andra på en om man kommer ut som homosexuell? 

På en skola i Angered uppgav nästan en fjärdedel av niondeklassarna att de inte kände sig fria att gifta sig med vem de vill. Och när Angeredspolisen berättade en historia om en pappa som gav sin dotter en örfil så tyckte inte eleverna att det var övervåld.

- Det är värre om en förälder kallar sin dotter hora än om han ger henne en örfil, menar Yussra från Hammarkullen.

Sedighe i Gävle riktar en uppmaning till sina vänner i Gävle.

- Jag har många vänner här i Gävle som är hårt kontrollerade av sina föräldrar. Till er vill jag säga: Stå på er! Det är era liv det handlar om!

Ett program av Rosa Fernandez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista