Filmprojektets hjärta, 12 000 bilder. Här en del av Jan Lindqvists stora arkiv. Foto: Björn Axel Johansson
P1

Publicerat: Staten struntar i stillbilderna

- Det behövs ett nationellt ansvarstagande för fotografiet i Sverige! Men tyvärr blir det alltid stopp när frågan når kulturdepartementet. Där bryr man sig, till skillnad mot hur det är i de flesta andra länder, inte alls om fotots utveckling och framtid.

Orden är Eva Dahlmans från nybildade Nätverket för fotografisk historia. Tidigare var hon bland annat ansvarig för Fotosekretariatet/Centrum för kulturhistorisk fotografi vid Nordiska museet, som lades ner i fjol.

För några veckor sedan arrangerade nätverket ett heldagseminarium om fotografiet på biografen Zita i Stockholm. Där var det fullt med folk, men ingen från de olika statliga institutioner och organisationer som bjudits in speciellt.

Inte heller kom någon representant för medierna, som trots allt borde vara intresserade av hur det går med alla typer av stillbilder som ännu finns i Sverige. Intresse borde åtminstone finns bland bildmedier som dagstidningar, tidskrifter och tv?

Hade de kommit hade de kunnat se filmaren Jan Lindqvists filmer "Tiden är en dröm", två filmer som skulle blivit tre, som bygger helt på insamlade foton från hela Sverige. Film nummer ett fick en guldbagge 2000. Men film nummer två finns enbart som arbetskopia, eftersom Filminstitutet med flera inte vill satsa på musikläggningen av filmen.

- En skatt som riskerar att gå förlorad! Både filmen och inte minst alla bilder i Sverige. Ändå är det genom fotot vi kan fördjupa vår forskning och våra kunskaper om historien, säger Maths Isacsson - professor i Ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

- Stora fotoarkiv köps nu upp av Bill Gates och bildbanker som Getty. Vårt fotografiska kulturarv, kompetens och särart är i riskzonen, säger Eva Dahlman.  

Hör Isacsson, Dahlman och Lindqvist i en diskussion om vad som ändå skulle kunna göras för att rädda fotografiet. För det finns flera möjligheter till lösningar, inte minst om de berörda kultur- och forskningsbyråkraterna också i Sverige inser vikten av att bevara den visuella historien.

- Alla statliga och andra stödmiljoner måste inte gå till förutsägbara forskningsprojekt eller nya pilsnerfilmer. Det är de medverkande ganska överens om. Och de hade gärna debatterat saken också med kulturdepartementet, som inte ansåg sig ha tid att medverka i Publicerat heller. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".