Den brittiske journalisten Nick Davies

Nick Davies till Sveriges Radios seminarium i Almedalen

Vilka är hoten mot den granskande journalistiken? Hur ska vi slå vakt om kvalitetsjournalistiken? Den brittiske journalisten Nick Davies – mannen bakom avslöjandet som fick News of The World på fall – kommer till Almedalen 5 juli och håller ett seminarium tillsammans med Sveriges Radio om medieutvecklingen och journalistiken i Europa. Deltar gör också Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson och Sveriges Radios vice vd Cilla Benkö.

Den brittiske journalisten Nick Davies är mannen bakom The Guardians avslöjande av telefonavlyssningsskandalen som fick News of the World och mediemogulen Rupert Murdoch på fall.
Det är en elegant ironi att just Nick Davies kommer till Almedalen, eftersom han bättre än någon annan visat vad den alltför täta symbiosen mellan makthavare och medier kan leda till, säger Martin Jönsson, redaktionschef på SvD.
– Samtidigt är Nick Davies en av de viktigaste deltagare man kan tänka sig i Almedalensammanhang. Han har mer eller mindre på egen hand vänt upp och ner på hela det brittiska medie- och maktsamhället, säger Martin Jönsson.

– Vi är givetvis oerhört glada att Nick Davies tackat ja till vår inbjudan och gör sitt enda framträdande just nu i just Almedalen, säger Sveriges Radios vice vd Cilla Benkö.
– Nick Davies kan på ett trovärdigt sätt ge en bild av hur sampelet mellan makt och media kan få oerhörda konsekvenser för allmänheten i ett demokratiskt samhälle. Han har också noga gått igenom läget när det gäller utvecklingen för media i stort och kan visa på en oroande trend där de journalister som får tid och möjlighet att ägna sig åt kvalificerad, granskande journalistik blir allt färre samtidigt som PR-folket och lobbyisterna blir allt fler, säger Cilla Benkö.

Seminariet ”Medieutvecklingen och journalistiken i Europa”
Torsdag 5 juli kl. 10.30-12.30, Wisby Strand Congress och Event
Med: Nick Davies, Martin Jönsson (SvD), Cilla Benkö (Sveriges Radio)
Moderator: Helena Groll (Sveriges Radio)

För ackreditering, anmäl till vik presschef Eva Sahlin, eva.sahlin@sverigesradio.se  

Seminariet är kostnadsfritt och öppet för allmänheten

Mer om Nick Davies
Nick Davies har arbetat som journalist sedan 1976. Han är för närvarande frilansjournalist och skriver regelbundet för The Guardian. Nick Davies har bland annat utsetts till Journalist of the Year, Reporter of the Year och Feature Writer of the Year för sina grävande reportage om brott, droger, fattigdom och andra sociala ämnen. Hundratals journalister i Storbritannien, Kanada, Kina, Tyskland, Indien och Sydafrika har deltagit i hans masterclasses om grävande journalistik.
Nick Davies har bland annat skrivit böckerna White Lies (om ett rasistiskt rättsövergrepp i Texas), Dark Heart (om fattigdom i Storbritannien) och Flat Earth News (om bedrägerier, vilseledande faktaspridning och propaganda i nyhetsmedier).

Presskontakt:
Eva Sahlin, vik presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

För mer information om Sveriges Radios aktiviteter i Almedalen: 
Johan Ljungström, projektledare
johan.ljungstrom@sverigesradio.se  
070-364 50 33   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista