P3 Dokumentär Norsk Sepals-jägarsoldat på patrull med hund i gränstrakterna mellan Sverige och Norge. Foto: Roger Albrigtsens arkiv

P3 Dokumentär: Operation Sepals

P3. För fem år sedan hittar norrmannen Roger Albrigtsen en väska full med fotografier från kriget som hans morfar gömt undan. Med fotografierna och några gamla anteckningar i handen börjar Roger nysta upp ett nästintill okänt samarbete som innefattar några av världens största hemliga spionorganisationer.

Mellan 1943-1944 etableras nio topphemliga baser i Norrland utmed den svensk-norska gränsen. Fyra av dessa baser ligger i Norrbotten och kom att ingå i Operation Sepals. Baserna är i flera fall inrättade i Svenska Turistföreningens stugor.

Veckans P3 Dokumentär om det spektakulära samarbetet mellan Sverige, Norge, Storbritannien och USA är en repris från 2011-04-03. Producent: Carl-Magnus Helgegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista