De estniska flyktingarna Enn Iiste och MaiRaud-Pähn kom till Sverige efter kriget, han via Tyskland, hon via Danmark. Foto: Airi Iliste och Dodo Parikas

Dokumentär: Ska vi byta till svenska nu - om ester, exil och egensinnne

Medan järnridån delade Europa mitt itu vid andra världskrigets slut flydde tiotusentals balter från sina hemländer. Många kom direkt till Sverige över Östersjön, samlades i flyktingläger och smälte så småningom in i det svenska samhället. Till dem hörde frilansjournalisten Dodo Parikas estniska familj som hyrde rum i en dragig och sliten Saltsjöbadsvilla fylld med estniska flyktingar – ett hus där han senare själv växte upp.

När Parikas började undersöka flyktingarnas historia fann han också människor som flytt till Sverige efter krigsslutet och efter flera år i ett krigshärjat Europa. Flyktingsmugglare släppte dem i gummibåtar i svenska vatten, andra kom via Danmark.

Bland dem fanns 83-årige Enn Iliste och Mai Raud-Pähn, 91. Iliste ägnade sitt svenska arbetsliv åt att rita hus till miljonprogrammet och fritiden till att katalogisera sitt liv och sina intressen i oändliga rader med pärmar.

Mai Raud-Pähn blev lärare, konstvetare och aktiv i estniskt föreningsliv i Sverige. Enn och Mai möttes aldrig i huset i Saltsjöbaden eftersom de inte bodde där samtidigt, men deras vägar korsas i Dodo Parikas radiodokumentär. Det är ett program om flykt, anpassning och att bli svensk i ett Sverige som snabbt slussade ut flyktingarna i arbete.

Dodo Parikas (född 1956) är frilansjournalist och författare. Ska vi byta till svenska nu? är hans sjunde radiodokumentär och den andra med utgångspunkt i hans estniska bakgrund. Parikas har tidigare tilldelats Cancerfondens journalistpris för dokumentären "Jag kom av mig" om en god vän som drabbades av hjärntumör

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista