Biblioteket Elvira Navarro och Mercdes  Cebrián Foto: Ulla Strängberg
P1

Biblioteket i Spanien

Vad sker med kulturen i krisens Europa? Spanien skakas av en ekonomisk kris. Mer än varannan ungdom under 25 år är arbetslös.Hur påverkar det den unga litteraturen?

Bibliotekets Ulla Strängberg reste till Madrid för att undersöka hur den samtida spanska prosan låter. Hon träffade  tre  författare,  som alla hyllade individualismen och vars tema snarare är urbanitet, sexualitet och gränsöverskridande än det som står på den politiska agendan. Alla är  födda  under de sista skälvande åren av Franco-diktaturen: Andrés Barba, Mercedes Cebrián och Elvira Navarro (översatta av Anna-Karin Thorburn).

-Vår generation av individualister är frukten av det tvångsmässiga kollektiva tänkande som  våra föräldrars generation levde med under Franco, säger Andrés Barba.  Till skillnad från dem har vi ingen gemensam fiende att slåss emot, och vi har tränats i ett självständigt tänkande sen barnsben.  Jag skulle vilja påstå att vi inte har ett särskilt utvecklat politiskt medvetande.

Men Mercedes Cebrián  tycker sig se tecken på ett växande intresse för att inkludera världen i fiktionen. Och Elvira Navarro driver en  blogg  på temat ”Staden”, som skildrar Madrids förorter ur ett globalt och miljömässigt perspektiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".