Naturmorgon – En trollkrabba klättrar på ögonkoraller Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio
P1

Naturmorgon: Gamla och nya spår av mänsklig verksamhet

Lördagen den 2 juni, just när de första tecknen på sommar börjar synas i fjällvärlden, sänder Naturmorgon direkt från Merkenisvuopmekietje. Finns det korallrev i Sverige? Ja, det gör det faktiskt – eller har åtminstone funnits: hårt fiske med bottentrål har förstört nästan allihop. Naturmorgon berättar om den känsliga ögonkorallen vid den svenska västkusten.

Utan tvivel har människan lämnat många spår efter sig under vattenytan. Men vi ser dem sällan. I fjällvärlden, ofta kallad Sveriges sista vildmark, finns tydligare märken av mänsklig verksamhet, och de spåren kan vara 6.000 år gamla!

Lördagen den 2 juni, just när de första tecknen på sommar börjar synas i fjällvärlden,  sänder Naturmorgon direkt från Merkenisvuopmekietje. Det är ett gammalt sameviste utmed Silvervägen nära den norska gränsen, en plats nästan lika exotisk som sitt namn. Naturmorgon berättar om en gammal kultur och rik natur. Och från västkusten om  en modern kultur och en allt fattigare natur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".