Tania León som tvååring i en minikopia av en klänning som Carmen Miranda bar. Carmen Miranda var en artist som var mycket populär under Tania Leóns uppväxt på Kuba. Foto: Studio More, La Habana, Cuba
2012-05-23

Kvinnliga nutida New York-musiker i ny dokumentärserie

I den nya P2-serien New York – spjutspetsar och gränsgångare möter den prisbelönta kulturjournalisten Birgitta Tollan några av världens främsta kvinnliga klassiska musiker. Det blir en resa bland pionjärer och etablerade samtida tonsättare, dirigenter och musiker. I sina karriärer och liv har alla haft en sak gemensamt; strävat efter konstnärlig frihet och kreativitet vilket har lett dem till en och samma stad – New York. I premiärprogrammet 11 juni möter lyssnarna tonsättaren, konsertpianisten och dirigenten Tania León.

Tania León lämnade Havanna, Kuba för den kreativa friheten i New York. 1980 kunde hon resa tillbaka till Kuba efter 12 år i exil, då förbudet att återvända upphävdes. Det var då hennes far fick henne att förstå att hon skulle använda sina musikaliska rötter i sin musik.

– Han lyssnade på de inspelningar jag hade med mig och sa rakt på sak: ”Visst är det intressant det här, men var finns du i alltihopa.” Det förvånade mig eftersom min far inte var musiker, säger Tania León i programmet.

León har återvänt till Kuba flera gånger sedan dess men hann aldrig återse sin far. Några månader efter hennes första besök avled han plötsligt.

–  Den mardrömslika situationen, när jag inte hann fram till min fars begravning på grund av de kubanska myndigheternas långsamma visumhantering, gjorde att hans sista ord till mig envist återvände: ”Var finns du i musiken”? Ett tag tänkte jag ständigt på det här. Vad menade han egentligen? Kunde det vara den polyrytmiska komplexiteten, de musikaliska rörelserna, klangfärgernas paletter? För första gången börjar jag använda mig av detta i min musik, förklarar Tania León.

New York – spjutspetsar och gränsgångare sänds i en serie om fem avsnitt under fem måndagar i Musikmagasinet i P2 kl 12-13 med start 11 juni. Programmen hörs även på webben: sverigesradio.se/p2/musikmagasinet

I serien möter lyssnarna även Jennifer Higdon, en av USA:s mest spelade tonsättare, som 2010 fick Pulitzerpriset, och altviolinisten Martha Mooke som spelar musik i gränslandet mellan nutida klassiskt och fritt experimenterande musik. Dessutom hörs postminimalisten, tonsättaren och pianisten Elodie Lauten som lämnade Paris för New York och den Tel Aviv-födda tonsättaren Shulamit Ran, som 1991 fick Pulitzerpriset som andra kvinna någonsin.

I programserien möter lyssnarna också tonsättaren och infödde Manhattanbon Faye-Ellen Silverman som är barn till judiska föräldrar från Ryssland. Silverman hindrades 1962 från studier i musik vid Columbiauniversitetet för att hon var kvinna.

I det sista programmet möter lyssnarna Victoria Bond, en av de första kvinnorna vid dirigentutbildningen i USA. I dag gör hon en opera om USA:s första kvinnliga presidentkandidat, Victoria Woodhull. I samma program hörs också tonsättaren Alex Shapiro som pendlar mellan Manhattan och San Juan Island i nordvästra USA. Hon rör sig i gränslandet mellan den kommersiella film- och tv-musikbranschen och den fria, men osäkra, tillvaron som tonsättare.

För manus och produktion står Birgitta Tollan som tidigare har gjort de uppmärksammade programserierna New York – stad med ständig klang, Musik och liv, En egen röst, Ord och bild blir musik, Med utvidgade sinnen, Det osynligas piano och Konsten att humla för P2 Sveriges Radio. 2011 fick hon Författarförbundets Radiopris med motiveringen:

”Birgitta Tollan får priset för sina envisa och kärleksfulla radioundersökningar av de korsvägar där konsten och livet löper samman. Med ständig nyfikenhet på nya uttryck har hon metodiskt och under många år dyrkat upp dörrar till skapandets inre kammare.”

År 2010 tilldelade Föreningen svenska tonsättare Birgitta Tollan priset Musikens möjliggörare för hennes radioproduktioner. Motiveringen lyder:
”Via etern belyser och problematiserar hon fenomenet musikskapande genom fördjupande musikaliska porträtt. En modig journalist med ett genuint intresse för samtidens tonsättare och musiker.”

Pressbilder
Tania León som tvååring i en minikopia av en klänning som Carmen Miranda bar. Carmen Miranda var en artist som var mycket populär under Tania Leóns uppväxt på Kuba. Foto: Studio More, La Habana, Cuba
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/2312571_1164_1740.jpg

Tania León, tonsättare, konsertpianist och dirigent. Foto: Michael Provost
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/2313293_1302_2000.jpg

Birgitta Tollan Foto: Anja Tollan
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/1949556_2000_1099.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Isabella Winberg, pressansvarig P2
isabella.winberg@sverigesradio.se    
08-784 71 67, 070-918 21 44

Besök Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press  och twitter.com/pressgruppen    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista