Vetenskapsradion Forum – Man ska ha husvagn! Socialantropologen Hege Høyer Leivestad forskar om det moderna campinglivet. Foto: Urban Björstadius
P1

Vetenskapsradion Forum: Man ska ha husvagn!

Semestern närmar sig och för många innebär det att husvagnen kopplas på bakom bilen. Sverige är det husvagnstätaste landet i Europa och intresset ser inte ut att minska, tvärtom.

Många svenskar tillbringar sommarsemestern stillastående på en campingplats eller ute på vägarna i Sverige och Europa, på vintern har det blivit allt populärare att ta husvagnen eller husbilen till fjällen, och vissa väljer till och med att bosätta sig permanent i sitt rullande hem. Samtidigt har campinglivet fortfarande ett ganska dåligt rykte – många associerar det till sådant som amerikanska ”trailer parks”, kringresande romer, fattigdom, utanförskap och dålig smak. Det berättar socialantropologen Hege Høyer Leivestad som forskar om husvagnscamping.

Dessutom handlar det om hur vår förmåga att känna tillit skiljer sig mellan olika åldersgrupper. Sverige är ett av de få länder där de flesta människor känner sig trygga och tycker att de kan lita på andra, men forskningen visar att unga känner sig mer misstänksamma än medelålders personer. Enligt Julia Grosse kan det bero på att våra livserfarenheter stärker vår tillit till andra.

Programledare är Urban Björstadius.

Bildtext: Socialantropologen Hege Høyer Leivestad forskar om det moderna campinglivet. (Foto: Urban Björstadius)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista