1 av 2
Tania León som tvååring i en minikopia av en klänning som Carmen Miranda bar. Carmen Miranda var en artist som var mycket populär under Tania Leóns uppväxt på Kuba. Foto: Studio More, La Habana, Cuba
2 av 2
Tania León, tonsättare, konsertpianist och dirigent. Foto: Michael Provost

Premiär för New York – spjutspetsar och gränsgångare

P2. I den nya P2-serien New York – spjutspetsar och gränsgångare möter den prisbelönta kulturjournalisten Birgitta Tollan några av världens främsta kvinnliga klassiska musiker. Det blir en resa bland pionjärer och etablerade samtida tonsättare, dirigenter och musiker. I sina karriärer och liv har alla haft en sak gemensamt; strävat efter konstnärlig frihet och kreativitet vilket har lett dem till en och samma stad – New York. I premiärprogrammet möter lyssnarna tonsättaren, konsertpianisten och dirigenten Tania León. New York – spjutspetsar och gränsgångare sänds i en serie om fem avsnitt under fem måndagar i Musikmagasinet i P2.

Tania León lämnade Havanna, Kuba för den kreativa friheten i New York. 1980 kunde hon resa tillbaka till Kuba efter 12 år i exil, då förbudet att återvända upphävdes. Det var då hennes far fick henne att förstå att hon skulle använda sina musikaliska rötter i sin musik.

– Han lyssnade på de inspelningar jag hade med mig och sa rakt på sak: ”Visst är det intressant det här, men var finns du i alltihopa.” Det förvånade mig eftersom min far inte var musiker, säger Tania León i programmet.

León har återvänt till Kuba flera gånger sedan dess men hann aldrig återse sin far. Några månader efter hennes första besök avled han plötsligt.

– Den mardrömslika situationen, när jag inte hann fram till min fars begravning p g a de kubanska myndigheternas långsamma visumhantering, gjorde att hans sista ord till mig envist återvände: ”Var finns du i musiken”? Ett tag tänkte jag ständigt på det här. Vad menade han egentligen? Kunde det vara den polyrytmiska komplexiteten, de musikaliska rörelserna, klangfärgernas paletter? För första gången börjar jag använda mig av detta i min musik, förklarar Tania León.

Tania León är gränsgångare: mellan Syd- och Nordamerika, mellan Havana-New York, som Afro-Kuban med rötter både i Karibien och Afrika och som tonsättare förankrad i nutida, europeisk konstmusik och brasilianska rytmer.

För manus och produktion står Birgitta Tollan som tidigare har gjort de uppmärksammade programserierna New York – stad med ständig klang, Musik och liv, En egen röst, Ord och bild blir musik, Med utvidgade sinnen, Det osynligas piano och Konsten att humla för P2 Sveriges Radio. 2011 fick hon Författarförbundets Radiopris. 2010 tilldelade Föreningen Svenska tonsättare Birgitta Tollan priset ”Musikens Möjliggörare” för hennes radioproduktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista