New York – spjutspetsar och gränsgångare: Tonsättaren Jennifer Higdon med katten Beau. Foto: Candace DiCarlo

Jennifer Higdon i New York – spjutspetsar och gränsgångare

P2. I den nya musikdokumentärserien New York – spjutspetsar och gränsgångare möter den prisbelönta kulturjournalisten Birgitta Tollan några av världens främsta kvinnliga klassiska musiker. Det blir en resa bland pionjärer och etablerade samtida tonsättare, dirigenter och musiker. I sina karriärer och liv har alla haft en sak gemensamt; strävat efter konstnärlig frihet och kreativitet vilket har lett dem till en och samma stad – New York. Del 2 av 5: Jennifer Higdon.

I det andra avsnittet möter lyssnarna Jennifer Higdon som först började komponera vid 21 års ålder, efter att mest ha lyssnat på rock, country och bluegrass. Nu är Higdon en av USA:s mest spelade tonsättare och fick 2010 det finaste pris man kan få inom konstmusiken i USA, Pulitzerpriset, för sin Violinkonsert för solisten Hilary Hahn. Samma år vann Jennifer Higdons Slagverkskonsert en Grammy.

För manus och produktion står Birgitta Tollan som tidigare har gjort de uppmärksammade programserierna New York – stad med ständig klang, Musik och liv, En egen röst, Ord och bild blir musik, Med utvidgade sinnen, Det osynligas piano och Konsten att humla för P2 Sveriges Radio. 2011 fick hon Författarförbundets Radiopris. 2010 tilldelade Föreningen Svenska tonsättare Birgitta Tollan priset ”Musikens Möjliggörare” för hennes radioproduktioner.

Serien New York – spjutspetsar och gränsgångare sänds om fem avsnitt i Musikmagasinet i P2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".