New York - spjutspetsar och gränsgångare. Tonsättaren och pianisten Elodie Lauten med instrumentet Trine, som hon själv designat. Foto: Marcus Leatherdale

Martha Mooke och Elodie Lauten i New York – spjutspetsar och gränsgångare

P2. I den nya musikdokumentärserien New York – spjutspetsar och gränsgångare möter den prisbelönta kulturjournalisten Birgitta Tollan några av världens främsta kvinnliga klassiska musiker. Det blir en resa bland pionjärer och etablerade samtida tonsättare, dirigenter och musiker. I sina karriärer och liv har alla haft en sak gemensamt; strävat efter konstnärlig frihet och kreativitet vilket har lett dem till en och samma stad – New York. Del 4 av 5: Martha Mooke och Elodie Lauten.

I det andra avsnittet möter lyssnarna Martha Mooke, som spelar elektrifierad altfiol i gränslandet mellan nutida klassiskt och fritt experimenterande musik. Hon har turnerat med många kända artister, från Paul McCartney till Philip Glass och Patti Smith.

I programmet möter lyssnarna även postminimalisten, tonsättaren och pianisten Elodie Lauten som lämnade Paris för New York och har jämförts med Keith Jarret. Elodie Lauten skapade stränginstrumentet Trine.

För manus och produktion står Birgitta Tollan som tidigare har gjort de uppmärksammade programserierna New York – stad med ständig klang, Musik och liv, En egen röst, Ord och bild blir musik, Med utvidgade sinnen, Det osynligas piano och Konsten att humla för P2 Sveriges Radio. 2011 fick hon Författarförbundets Radiopris. 2010 tilldelade Föreningen Svenska tonsättare Birgitta Tollan priset ”Musikens Möjliggörare” för hennes radioproduktioner.

Serien New York – spjutspetsar och gränsgångare sänds om fem avsnitt i Musikmagasinet i P2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista