New York – spjutspetsar och gränsgångare. Tonsättaren Shulamit Ran. Foto: Valerie Booth

Ran och Silverman i New York – spjutspetsar och gränsgångare

P2. I den nya musikdokumentärserien New York – spjutspetsar och gränsgångare möter den prisbelönta kulturjournalisten Birgitta Tollan några av världens främsta kvinnliga klassiska musiker. Det blir en resa bland pionjärer och etablerade samtida tonsättare, dirigenter och musiker. I sina karriärer och liv har alla haft en sak gemensamt; strävat efter konstnärlig frihet och kreativitet vilket har lett dem till en och samma stad – New York. Del 4 av 5: Shulamit Ran och Faye-Ellen Silverman.

I det fjärde avsnittet möter lyssnarna tonsättaren Shulamit Ran, född i Tel Aviv och utbildad på Manhattan. Som andra kvinna någonsin fick hon 1991 Pulitzerpriset för sin Symfoni som skandalöst nog aldrig spelats in. Shulamit Ran är barn av judiska föräldrar från Ryssland. Det är även Faye-Ellen Silverman, som också hörs i programmet, infödd Manhattanbo och tonsättare. 1962 hindrades hon från studier i musik vid Columbiauniversitetet för att hon var kvinna.

För manus och produktion står Birgitta Tollan som tidigare har gjort de uppmärksammade programserierna New York – stad med ständig klang, Musik och liv, En egen röst, Ord och bild blir musik, Med utvidgade sinnen, Det osynligas piano och Konsten att humla för P2 Sveriges Radio. 2011 fick hon Författarförbundets Radiopris. 2010 tilldelade Föreningen Svenska tonsättare Birgitta Tollan priset ”Musikens Möjliggörare” för hennes radioproduktioner.

Serien New York – spjutspetsar och gränsgångare sänds om fem avsnitt i Musikmagasinet i P2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista