New York - spjutspetsar och gränsgångare. Tonsättaren och dirigenten Victoria Bond. Foto: Luke Ratray.

Victoria Bond och Alex Shapiro i New York – spjutspetsar och gränsgångare

P2. I den nya musikdokumentärserien New York – spjutspetsar och gränsgångare möter den prisbelönta kulturjournalisten Birgitta Tollan några av världens främsta kvinnliga klassiska musiker. Det blir en resa bland pionjärer och etablerade samtida tonsättare, dirigenter och musiker. I sina karriärer och liv har alla haft en sak gemensamt; strävat efter konstnärlig frihet och kreativitet vilket har lett dem till en och samma stad – New York. Del 5 av 5: Victoria Bond och Alex Shapiro.

I det sista avsnittet möter lyssnarna Victoria Bond, en av de första kvinnorna vid dirigentutbildningen i USA, med lärare som Sixten Ehrling och Herbert Blomstedt. Nu komponerar hon en opera som har premiär i oktober. Den handlar om USA:s första kvinnliga presidentkandidat, Victoria Woodhull som kallades Mrs Satan och sattes i fängelse. I programmet hörs dessutom tonsättaren Alex Shapiro.Hon pendlar mellan Manhattan och San Juan Island i nordvästra USA och rör sig i gränslandet mellan den kommersiella film- och tv-musikbranschen och den fria, men osäkra tillvaron som tonsättare.

För manus och produktion står Birgitta Tollan som tidigare har gjort de uppmärksammade programserierna New York – stad med ständig klang, Musik och liv, En egen röst, Ord och bild blir musik, Med utvidgade sinnen, Det osynligas piano och Konsten att humla för P2 Sveriges Radio. 2011 fick hon Författarförbundets Radiopris. 2010 tilldelade Föreningen Svenska tonsättare Birgitta Tollan priset ”Musikens Möjliggörare” för hennes radioproduktioner.

Serien New York – spjutspetsar och gränsgångare sänds om fem avsnitt i Musikmagasinet i P2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista