Solkorset vid Lillsved, foto: Riksantikvarieämbetet
P1

Vetenskapsradion Historia: Jympa i solkorsets skugga

Den 13 juni 1937 hissades svenska och nazityska flaggor under invigningsceremonin vid gymnastikfolkhögskolan Lillsved på Värmdö utanför Stockholm. Idag, 75 år senare, står fortfarande Sveriges största nazistiska monument, ett tre meter högt solkors, ett hundratal meter ifrån folkhögskolan och påminner om skolans högerextrema förflutna. Vetenskapsradion Historia besöker Lillsved för att ta reda på hur det kunde komma sig att den svenska nazismen intresserade sig för idrotten.

- Idrott, kroppskultur och hälsa var centrala begrepp i den högerextrema ideologin, berättar Lena Berggren, historiker vid Umeå universitet.

Hon har i sin forskning intresserat sig för Carl Ernfrid Carlberg, mannen som skapade gymnastikfolkhögskolan Lillsved, och som också var den svenska högerextremismens främste mecenat.

- Carlberg var en centralfigur bland svenska nazister, och grundade bland annat förbundet Manhem, som var tidens viktigaste lobbygrupp för extremkonservativa frågor, berättar hon. Med Lillsved drömde han om nazistisk mönsterskola på svensk mark.

Vetenskapsradion Historia träffar också den brittiske militärhistorikern Anthony Beevor, känd för sina bästsäljande böcker om andra världskriget. Nu är han aktuell med en ny bok som försöker ta ett helhetsgrepp på detta krig, ett krig som han beskriver som ett globalt inbördeskrig.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".