Enn Iliste Foto: Ari Iliste
P1

P1 dokumentär: Ska vi byta till svenska nu? Om ester, exil och egensinne

Medan järnridån delade Europa mitt itu vid andra världskrigets slut flydde tiotusentals balter från sina hemländer. Många kom direkt till Sverige över Östersjön, samlades i flyktingläger och smälte så småningom in i det svenska samhället. Till dem hörde frilansjournalisten Dodo Parikas estniska familj som hyrde rum i en dragig och sliten Saltsjöbadsvilla fylld med estniska flyktingar – ett hus där han senare själv växte upp.

När Parikas började undersöka flyktingarnas historia fann han också människor som flytt till Sverige efter krigsslutet och efter flera år i ett krigshärjat Europa. Flyktingsmugglare släppte dem i gummibåtar i svenska vatten, andra kom via Danmark. Bland dem fanns 83-årige Enn Iliste och Mai Raud-Pähn, 91. Iliste ägnade sitt svenska arbetsliv åt att rita hus till miljonprogrammet och fritiden till att katalogisera sitt liv och sina intressen i oändliga rader med pärmar. Mai Raud-Pähn blev lärare, konstvetare och aktiv i estniskt föreningsliv. Enn och Mai möttes aldrig i huset i Saltsjöbaden eftersom de inte bodde där samtidigt, men deras vägar korsas i Dodo Parikas radiodokumentär Ska vi byta till svenska nu? Om ester, exil och egensinne. Det är ett program om flykt, anpassning och att bli svensk.

Dodo Parikas (född 1956) är frilansjournalist och författare. Detta är hans sjunde radiodokumentär och den andra med utgångspunkt i hans estniska bakgrund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".