Barnen: Mellan barndom och tonår - Jag är inte ett barn och inte en tonåring, säger Mira Martinell,10 år. Foto: Moa Larsson/Sveriges Radio
P1

Barnen: Mellan barndom och tonår

- Jag är inte ett barn och inte en tonåring, säger Mira Martinell,10 år. Hur är det att stå mellan barndomen och de stundande tonåren? Finns det någon sorg i att sluta leka?

När Mira gick i trean förändrades allt. Plötsligt kunde man inte komma till skolan med vilka kläder som helst. Att ha på sig bekväma mjukisbyxor blev plötsligt pinsamt och allt som gällde var jeans som var så tighta att det blev jobbigt att böja sig ner och knyta skorna. 

Hur känns det när det inte är roligt att leka längre och man plötsligt får nya intressen som mode shopping och Justin Bieber? Hur det är för tjejer som för första gången tar ett kliv in i en värld av kläder och smink? En spännande värld, men också fylld av pressande skönhetsideal. Följ med när det rosa prinsessrummet byts ut mot ett vitt rum med en svart fondvägg. När leksakerna åker ned i källaren och idolaffischer upp på väggen. Får något litet slitet, älskat gosedjur stanna kvar då? 

Efter ett tag tröttnade Mira Martinell på att bry sig så mycket om kläder och bytte kompisgäng. Nu tycker att det också finns positiva saker med att bli äldre. 

- Jag är inte lika blyg längre och jag ska alltid vara mig själv, säger hon. 

Möt tre tjejer i olika åldrar och med olika intressen men med en sak gemensamt -  de är varken barn eller tonåringar. 

Mira Martinell 10 år, känner sig varken som barn eller tonåring. Foto: Moa Larsson/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista