Vetenskapsradion Forum - Svensk mat och jakten på svenskhet Qaisar Mahmood är född i Pakistan men uppväxt i Sverige, en erfarenhet som gjort honom frustrerad. Trots att han ser sig som svensk och trots sitt typiskt svenska jobb som byråkrat på Riksantikvarieämbetet så blir han ofta sedd som något annat på grund av sitt svarta hår och mörkare hy. Som en modern Nils Holgersson gav han sig därför ut på en 900 mil lång motorcykelresa genom Sverige för att ta reda på vad som krävs för att räknas in i den svenska gemenskapen. Resultatet publiceras i dagarna i boken ”Jakten på svenskheten”. Foto: Urban Björstadius.
P1

Vetenskapsradion Forum: Svensk mat och jakten på svenskhet

, P1 måndag 4 juni kl 13:20, tisdag 5 juni kl 19:03, lördag 9 juni kl 18:15.

Den svenska kocken i mupparna må ha varit den mest kända svenska kocken på sin tid, men idag vinner svenska kockar prestigefyllda internationella matlagningstävlingar. På TV sänds mängder med matlagningsprogram, på butikshyllorna säljs balsamvinäger och flingsalt, och det ges ut minst en kokbok om dagen - Sverige har genomgått en gastronomisk revolution. Håkan Jönsson är docent i etnologi vid Lunds universitet och före detta kock. I den nya boken ”Den gastronomiska revolutionen” beskriver han den utveckling som det svenska köket har genom gått under de senaste åren, och i dagens program samtalar han med krögaren och matprofilen Carl Jan Granqvist.

Qaisar Mahmood är född i Pakistan men uppväxt i Sverige, en erfarenhet som gjort honom frustrerad. Trots att han ser sig som svensk och trots sitt typiskt svenska jobb som byråkrat på Riksantikvarieämbetet så blir han ofta sedd som något annat på grund av sitt svarta hår och mörkare hy. Som en modern Nils Holgersson gav han sig därför ut på en 900 mil lång motorcykelresa genom Sverige för att ta reda på vad som krävs för att räknas in i den svenska gemenskapen. Resultatet publiceras i dagarna i boken ”Jakten på svenskheten”.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista