Vetenskapsradion Klotet - flis och skräp i tanken Jonas Markusson, utvecklingsingenjör och Kristina Nilsson, kommunikationsansvarig på SEKAB som hoppas att Sverige ska få igång en storskalig produktion av andra generationens etanolbränsle. Foto: Marie-Louise Kristola/Sveriges Radio
P1

Vetenskapsradion Klotet - flis och skräp i tanken

Svenska etanolproducenten SEKAB i Örnsköldsvik har visat att det går att göra etanolbränsle av biprodukter från industrier och skogs- och jordbruk, men ingen verkar vara beredd att bygga större. Kanske går flera års svensk forskning till spillo?

I Brasilien satsar man på att klämma ut sprit även ur blasten på sockerrörsfälten och forskare där hävdar att det finns mark så det räcker att köra alla bilar i hela världen på sockerrörsetanol utan att konkurrera med matproduktion.

Kampen har börjat om vem som blir först i världen att i stor skala producera andra generationens etanol, som alltså är från rester och inte sådant man kan äta. Programledare: Johan Bergendorff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista